FOKKER-LAIVUE

Talvisodan päähävittäjämme Fokker D.XXI FR-92, maalaus Kari Vertanen.

Historiallinen laivue

Lentolaivue 30 oli Suomen ilmavoimien hävittäjälentolaivue, joka perustettiin 9. huhtikuuta 1940. Jatkosodan ilmasotatoimiin osallistunut laivue saavutti 36 ilmavoittoa menettäen sotatoimissa yhdeksän konetta ja kuusi ohjaajaa. Laivue lakkautettiin 4. joulukuuta 1944. Laivue taisteli jatkosodan alkuvuodet auttamatta vanhentuneilla Fokker D.XXI ja Hurricane Mk I -hävittäjillä.

Talvisodan päähävittäjämme Fokker D.XXI FR-92, maalaus Kari Vertanen.

Jatkosodan liikekannallepanon alkaessa laivue oli sijoittuneena Hollolan, Porin ja Turun lentokentille, tehtävänään liikekannallepanon keskityskuljetusten ja teollisuuslaitosten suojaus Turku-Lahti-Helsinki-Tammisaari-Turku -alueella. Laivue saavutti ensimmäisen ilmavoittonsa Turun lähistöllä 6. heinäkuuta, kun torjuntalennolla olleen Fokker-parven johtaja, luutnantti Martti Kalima ampui tiedustelulennolla olleen venäläisen SB-2 -koneen alas. Kenttäarmeijan edettyä Karjalankannakselle, laivueen uudeksi tehtäväksi tuli suojata Kouvola-Kotka-Viipuri-Ylävuoksi -aluetta sekä Helsingin, Tammisaaren ja Turun alueita käytettävissä olevin voimin. Lisätietoa historiallisesta lentolaivueesta Wikipediassa.

Fokker D.XXI oli Jatkosodassa Lentolaivue 30:n päähävittäjänä 1941-1943. SA-kuva, värittänyt Tommi Rossi.

Virtuaalinen laivue

Lentolaivue 30 omat kotisivut.

Lentolaivue 30 perustettiin 12.1.2003, Finwolf ja Redwing -kaksikon toimesta. Laivueen kantavana ajatuksena oli alusta asti se, että toiminta pohjautuu ryhmätyöhön. Henkilökohtaiset pudotukset ja sankariteot eivät merkitse mitään, jos siipimies jäi palaamatta kotiin. Tällä ajatuksella alkoi sitten yhteensopivien persoonien löytäminen ja laivueen kokoaminen.

Uudella IL-2 Sturmovik -lentosimulaattorilla Lentolaivue 30 lentää samanlaisilla Messerschmitt Bf 109 G -hävittäjillä joilla sen historiallinen esikuva toimi kevään ja kesän 1944. Linkki laivueen omille intenet-sivuille.

Fokkeri D.XXI lentosimulaattoreissa

Fokker D.XXI IL-2 vanhassa Sturmovik 1946 -pelissä.

Fokker D.XXI eli "Fokkeri" on ollut pitkään mallinnettuna vanhemmassa IL-2 Sturmovik Forgotten Battles ja 1946 -lentosimulaattorissa.

Forums

Links