Kaasukonsolien käyttöönotto

Websites under construction!

Tällä sivulla on kaikille konsolinomistajille tärkeää asiaa siitä miten laitat konsolin käyttövalmiiksi ja kalibroit sen akselit. Huolimatta siitä onko simulaattorisi IL-2 Sturmovik Great Battles, Cliffs of Dover, Digital Compat Simulator tai War Thunder lue tämä sivun huolella että ymmärrät miten konsolisi ja sen mäppäys toimii myös Joystick Gremlinin ja vJoyn kanssa. Mäppää konsolisi sitten sen mukaan missä pelisimussa lennät ja mitä toimintoja tarvitset!

Alla olevissa Kuvissa näkyvät punaisella molempien konsolien kaikki kahdeksan akselia (axis) jotka täytyy ensimmäiseksi kalibroida alempana olevien olevien ohjeiden mukaan. Sinisillä button-numeroilla 01 - 64 merkityt kytkimet IL_2 Sturmovik GB ymmärtää suoraan joten ne mäpätään vain pelin sisäisellä Key Mapping -toiminnolla kuten kaikki muutkin ohjaimet. JAbo-konsoli on tällainen "helppo" karvalakkimalli.

Bomber-konsolissa on käytössä MJ16-piirikortin erikoispainikkeet ja -kytkimet jotka on merkitty valkoisilla ja keltaisilla button-numeroilla 65-112. Kaikki nämä painikkeet ja kytkimet täytyy mäpätä Joystick Gremlin ja vJoy -sovelluksilla jotta IL-2 Sturmovik pelit ymmärtävät ne. Jabo-konsolissa on vain kaksi erikoistoimintoa eli rotary encoderia.

Kanttorin Kone Bomber konsolissa on 96 buttonia (erityyppisissä kytkimissä), 8 akselia ja 4 pulssianturia.

Bomber-konsoli kaksimoottorisille koneille

Bomber-konsolissa musta vintage-tyylinen 30 mm bakeliittirulla takapäädyssä ja 40mm rulla kannen etuosassa pyörivät rajattomasti samalla lailla kuin hiiren rulla. Ne ovat erittäin tarkkoja pulssiantureita peräsin- ja siiveketrimmeille.

Kahdeksan metallista On-Off-vipukytkintä Bomber-konsolin etuosassa liikkuvat eteen ja taakse. Kytkimet ovat ei-palautuvaa tyyppiä (valkoiset button-numerot 65-80). Nämä ovat kaksitoimisia erikoiskytkimiä joissa On-asento antaa arvon A ja Off-asento arvon B. Se on kätevä toiminto DCS-simussa joka lukee suoraan 128 buttonin toiminnot. IL-2 Sturmovikin toggle-tyyppisille toiminnoille pitää usein antaa sama button-numero molempiin suuntiin.

Kolme metallista palautuvaa On-Off-On-vipukytkintä konsolin keski- ja takaryhmissä liikkuvat eteen ja taakse sekä palautuvat keskiasentoon (siniset button-numerot 22/21, 33/34 ja 39/40).

Kaksi pientä palautuvaa On-Off-On mikrokytkintä keskiryhmässä liikkuvat eteen ja taakse sekä palautuvat keskiasentoon (siniset button-numerot 19/20 ja 23/24). Käyttömahdollisuuksia ovat mm. autopilotti päälle/pois (19), ESC (Joystick Gremlin makrona) eli pelin tärkeä valikkojen näppäinkomento (24) ja Lobby josta näkyy serverin pelaajat ja tilastot (20).

Kuusi suurinta metallivipua mustilla tai värikoodatuilla nupeilla ovat ei-palautuvia On-Off-On kytkimiä. Kun olet käyttänyt takaosan (moottoritoiminnot) kytkintä niin palauta se aina keskiasentoon (Off). Käyttökohteina ovat seuraavat: vesi- ja öljyjäähdytin (aukeaa tai sulkeutuu), potkurin lapakulma (kasvaa tai pienenee) ja ahdin eli supercharger (asento 1 - 2) TAI turboahtimen kierrosluku (kasvaa tai pienenee). Etuosa laskutelineiden ja laskusiivekkeiden kytkimet kannattaa myös aina käytön jälkeen palauttaa manuaalisesti keskiasentoonsa.

Kanttorin Kone Jabo-konsolissa on 64 buttonia (erityyppisissä kytkimissä) ja 8 akselia.

Jabo-konsoli

Myös Jabo-konsolissa on (keltaisilla numeroilla) kaksi rotary encoderia ja ne tarvitsevat Joystick Gremlin apuohjelman jos ne haluaa ottaa käyttöön. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Rotary encodreihin voi IL-2 Sturmovik Great Battles simussa mäpätä esimerkiksi pommien moodin (kuinka monta pommia irtoaa = salvo) ja viiveen (delay) sekä Briefing-kartan zuumauksen. Edellämainittuihin tomintoihin saa minulta valmiin Joystick Gremlin profiilin.

Jabo-konsolin On-Off-On kytkimiä ovat kaikki pienet mustat liukukytkimet (4 sivulla ja 2 päällä) sekä isot värillisillä nupeilla varustetut vipukytkimet kuten gears, flaps ja takaosan 4 kytkintä kuten öljy- ja vesijäähdytin. Ne palautetaan aina kytkimen keskiasentoon kun toiminto on tehty.

Myös Jabo-konsolin etuosan neljä metallista On-Off vipukytkintä (mm. valot) palautetaan käytön jälkeen Off-asentoon (vipu taakse). Vipuytkimet antavat signaalin vain On-asennossa (vipu eteen). Punaisen 6-asentoisen kiertokytkimen Off-asennot ovat kiertoliikkeen ääripäissä, sen voi jättää jompaan kumpaan asentoon (valoraketit Illussa).

Muutama tärkeä asia!

  • Älä työnnä USB-urtosliitintä liian syvälle tai väkivaltaisesti konsolin naarasliittimeen koska se voi murtaa piirikortin tinaliitokset.
  • Älä käytä liikaa voimaa pienen kaasukahvan päässä olevan 4-suuntaisen peukalokytkimen liikutteluun. Kytkin muodostaa kontaktit hyvin pienillä peukalon liikkeillä.
  • Jos joudut irroittamaan trimmiypörän käytä apuvälineenä esim. talttapäistä ruuvimeisseliä jolla voit painaa potentiometrin akselista vastaan. Vedä sitten trimmipyörä pois potentiometrin akselitapista niin ettei akseli lähde potikan sisältä mukana. katso alla olevia kuvia!

Trimmipyörän poistaminen

Trimmipyörän poistetaan potikan akselitapista käyttämällä ruuvimeisseliä apuvälineenä. Sijoita korotuspalat konsolin alle niin etteivät alle jäävät nupit ja kytkimet vahingoitu.

Trimmipyörän poistetaan potikan akselitapista käyttämällä ruuvimeisseliä apuvälineenä. Sijoita korotuspalat konsolin alle niin etteivät alle jäävät nupit ja kytkimet vahingoitu.

Trimmipyörän asentaminen

Trimmipyörä asennetaan paikalleen painamalla se käsin akselitappiin jossa on kumiadapteri. Sijoita korotuspalat konsolin alle niin etteivät alle jäävät nupit ja kytkimet vahingoitu.

Trimmipyörä asennetaan paikalleen painamalla se käsin akselitappiin jossa on kumiadapteri. Sijoita korotuspalat konsolin alle niin etteivät alle jäävät nupit ja kytkimet vahingoitu.

USB-kaapeli

Konsolin mukana ei toimiteta USB-kaapelia. Konsolin liitin on USB 2 tyyppi B joka näkyy alla olevasta kuvasta. Omaan kotiohjaamoon sopivan mittaisia kaapeleita löytyy useimmista tavarataloista tai tietokonetarvikkeiden verkkomyymälöistä.

USB 2 tyyppi B -kaapeli.

Akseleiden kalibrointi Windowsin peliohjain-asetuksissa

Tee kalibrointi huolella alla olevien ohjeitten mukaan. Kaasukonsolissa on huomattavasti normaalia enemmän akseleita (8 kpl) joten vaatii hetken aikaa, että saat kaiken toimimaan. Kalibrointi on hyvä tarkistaa silloin tällöin etenkin ennen tärkeitä lentotapahtumia,jos olet ollut pitkään lentämättä tai jos kaasukonsolin USB-johto on välillä irroitettu tietokoneen ollessa päällä.

Windowsin peliohjainasetukset.

Vasen yläkuva: Avaa laitteet ja tulostimet ja etsi sieltä joku peliohjaimistasi, aivan sama mikä. Klikkaa peliohjaimen ikonia hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Luo pikakuvake. Tee pikakuvake työpöydällesi niin kalibrointi sujuu jatkossa nopeasti!

Oikea yläkuva: Klikkaa sitten työpöydän ikonia (voit nimetä sen esim. Kalibrointi) hiiren oikealla näppäimellä ja valitse listasta ylhäältä Peliohjainasetukset.

Windowsin peliohjainasetukset.

Vasen yläkuva: Valitse peliohjailuettelosta yläkuvassa näkyvä ohjain MJ16 (se voi näkyä myös nimellä OJ16 tai TSTR) ja klikkaa sitten alhaalta Ominaisuudet.

Oikea yläkuva: Seuraavaksi aukeaa Ominaisuudet-ikkuna, klikkaa ikkunan ylärivistä Asetukset.

Windowsin peliohjainasetukset.

Vasen yläkuva: Klikkaa seuraavaksi aukeavasta ikkunasta ylhäältä oikealta Kalibroi.

Oikea yläkuva: Seuraavaksi aukeaa Tervetuloa ohjattuun pelilaitteen kalibrointiin -niminen ikkuna, klikkaa siitä Seuraava.

Windowsin peliohjainasetukset.

Vasen yläkuva: Seuraavassa ikkunassa pyydetään jättämään ohjaimen kahva kesiasentoon joka tarkoittaa seuraavaa: normaalissa peliohjaimessa X- ja Y-akselit on tarkoitettu tikulle/sauvalle. Bomber- konsolissa sauvan paikka on otettu käyttöön kahdelle jäähdytinpotikalle ja Jabo-konsolissa etupään Rudder-trimmille (peräsin) ja takapäädyn Roll-trimmille (siiveke/kallistus). Sen takia niiden nupit pitää aina kalibroinnin yhteydessä keskittää koska Windows pitää molempia akseleita yhdessä "sauvana". Pyöritä siis molemmat X ja Y-potikka osoittamaan suuntaan klo 12 ja klikkaa Seuraava.

Oikea yläkuva: Seuraavassa ikkunassa laita rasti ruutuun kohdassa Näytä raakadata. Pyöritä sitten molemmat potikat pari kertaa laidasta laitaan (annetaan ääriasennot joko yhdessä tai erikseen). Sen jälkeen keskitä ne taas takaisinsuuntaan klo 12. Molempien potikoiden numeroarvot pitäisi liikkua välillä 495 / miinus 512 (noin-arvo). Klikkaa sitten Seuraava ja jatka ohjeiden mukaan.

Windowsin peliohjainasetukset.

Vasen yläkuva: Seuraavaksi ovat vuorossa Z-akseli (öljyjäähdytin) ja X-kierto (vesijäähdytin) jotka ovat joko konsolin takapäädyssä (Bomber-konsoli) tai heti kaasukahvan takana (Jabo-konsoli) olevat ruskea ja vihreä kukonnokkanuppi. Pyöritä ensin öljyjäähdytin (vasen) ohjeiden mukaan täysin auki (myötäpäivään) ja sitten täysin kiinni (vastapäivään). Seuraa raakadatan numeroita, että ne ovat alueella 495 / miinus 512 (noin-arvo). Jätä potikka kiinni-asentoon ja klikkaa Seuraava. Tee samat toimenpiteet oikeanpuoleiselle vesijäähdyttimelle.

Konsolin pitkällä sivulla olevat kaksi akselia ovat musta kukonnokkanuppi Y-kierto (seos) ja iso trimmipyörä Z-kierto. Ne toimivat kuten edelliset akselit ja raakadata pysyy taas alueella 495 / miinus 512 (noin-arvo). Jokaisen akselin kohdalla pyöritä se aina ensin täysin auki (myötäpäivään) ja sitten kiinni-asentoon ja klikkaa Seuraava.

Lopuksi kalibroidaan Dial eli Soita (harmaa RPM-vipu) ja Slider eli liukusäädin (iso kaasuvipu) siten, että ne työnnetään ensin aivan eteen ja sitten taakse. Vivuissa on hall-anturit ja raakadatan arvot liikkuvat alueella miinus 450 / 450 (noin-arvo). Klikkaa Seuraava ja lopuksi Valmis.

Oikea yläkuva: Voit tarkistaa vielä Ominaisuudet -ikkunassa, että kaikkien akseleitten punaiset "palkit" (sekä risti X/Y-akselien ruudussa) liikkuvat tasaisesti laidasta laitaan.

Jos joku akseleista ei toimi kunnolla, niin sulje ensin Ominaisuudet -ikkuna. Sitten irroita USB-kaapeli hetkeksi ja kytke se uudestaan. Tee koko kalibrointi alusta asti kunnes kaikki akselit toimivat oikein ja oikeilla arvoilla. Jos ilmenee ongelmia, niin ota minuun yhteyttä sähköpostilla. Voin konsultoida myös Skypessä tai Discordissa joissa voidaan jakaa näyttö puolin ja toisin ja selvittää missä on vika.

Konsolisivulle » Sivun alkuun »

Joystick Gremlin ja vJoy käyttöohjeet

Lataa ja asenna alla olevat kaksi sovellusta ja seuraa kirjoitettuja ohjeita huolellisesti riippumatta siitä mikä peli sinulla on!

Lataa Win 10 ver 1903 vJoy sovellus.

HUOMIO! Lataa ja asenna vJoy virtuaaliohjain ensin. Yllä olevasta linkistä aukeavalla sivulla on ylimpänä Windows 10:n vJoy asennustiedosto, Windows 7 ja Windows 8 versioiden vJoy asennustiedosto ovat sen alapuolella. Valitse oikea tiedosto käyttöjärjestemäsi mukaan!

TÄRKEÄÄ! VJoyn asentuminen kestää hetken aikaa. Jos se ei kuitenkaan asennu kunnolla loppuun asti, niin irroita kaikki USB-ohjaimet ja tee asennus uudestaan. Onniatuneen asennuksen lopuksi tulee "Succesful Installation" -ilmoitus.

Lataa Joystick Gremlin sovellus.

TÄRKEÄÄ! Lataa ja asenna Joystick Gremlin kun olet asentanut ensin vJoyn. Yllä oleva linkki on tarkoitettu kaikkien Windows 7, 8 ja 10 versioiden Joystick Gremlin asennukseen.

Joystick Gremlin on erittäin monipuolinen peliohjainten konfigurointiin tarkoitettu ohjelma jolla voi mm. mäpätä ohjainten painikkeet, säätää peliohjainten akseleiden käyriä (ns. response curves) ja tehdä makrokomentoja kytkimille. Tämä sovellus toimii kaasukonsolin kanssa erinomaisesti. Voit lukea englanninkieliset ohjeet linkistä, mutta pääset tällä suomenkielisellä ohjeella ainakin hyvin alkuun!

Lataa yllä olevista kahdesta latauslinkistä tarvittavat kaksi sovellusta. Asenna ensin koneellesi vJoy ja vasta sen jälkeen Joystick Gremlin. Avaa sitten oletuskansiosta C:\Program Files\Vjoy\x64 sovellus nimeltään vJoyConf.exe ja kopioi siihen alla näkyvässä kuvassa olevat arvot sekä ruksatut ja ruksaamattomat kohdat tarkasti. Valitse alla olevan kuvan mukaan IL-2 Sturmovik Great Battles simun profiiliin 64 buttonia. Voit käyttää samaa profiilia myös DCS-simussa. Klikkaa sitten Apply ja sulje configurointi-ohjelma oikean yläkulman X-painikkeesta.

Configure VJoy asetukset.

VJoy on virtuaalinen peliohjain joka toimii rajapintana kaasukonsolin ja simulaattorin välissä. Voit käyttää sitä kaikkien muidenkin peliohjainten mäppäykseen.

IL-2 Great Battles ja CloD mäppäys

Lähetä minulle Joystick Gremlin XML-profiilitiedosto niin muokkaan tekstitiedostoon valmiin profiilin. Pääset näin nopeammin lentämään knun annat minun huolehtia tästä asiasta!

Miksi key mapping sovellus?

Kaasukonsolin MJ16 GVL224 -nimisessä USB-piirikortissa on mahdollisuus kytkeä kaikkiaan 112 painiketta ja toimintoa. IL-2 Sturmovik Great Battles ymmärtää ainoastaan konsolin painikkeet 01-63 (+ hattu) mutta sen yli meneviä "buttoneita" peli ei tunnista oikein (DCS ymmärtää kaikki buttonit suoraan konsolista). Sen takia konsolin loppupään (65-110) käytössä oleville painikkeille ja kytkimille on annettava Joystick Gremlin ohjelmalla uudet pienemmät button-numerot jotka peli tunnistaa.

MJ16-piirikortin button-paikat 65-112 on tarkoitettu erikoistoiminnoille kuten On-Off vipukytkinten kaksoistoiminnot. Kun kytkin käännetään On-asentoon se lähettää esim. painikkeen 65 pulssin ja takaisin Off-asentoon laitettaessa painikkeen 73 pulssin. Erikoiskytkimet ovat nämä: 8 kpl On-Off-vipukytkin (buttons 65-80), 1 kpl viisiasentoinen kiertokatkaisija (buttons 81-85), 2 kpl vetokytkin (buttons 86/94 ja 87/95), 1 kpl suojattu On-Off-vipukytkin (buttons 88/96).

Joillekin kaksitoimisille erikoiskytkimille annetaan vain yksi tai puolet niiden potentiaalisista toiminnoista:

Vetokytkin = Engine start/stop (87/95) missä vain button 87 on mäpätty käyttöön. Kun vedät kytkintä ylös (On) se käynnistää (tai sammuttaa) moottorit. Sen jälkeen voit työntää kytkimen alas eikä se anna signaalia ollenkaan (Off).

Kannella suojattu On-Off kytkin = Eject (88/96) jossa vain button 88 on mäpättynä käytössä. Ensimmäiseksi nosta kansi ylös. Kun sitten työnnät metallivivun eteen se lähettää peliin Eject-komennon. Lopuksi voit painaa kannen kiinni eikä kytkin lähetä MITÄÄN signaalia samalla kun kytkin palautuu taas Off-asentoon.

Kiertokytkin = Flare colors (81-85) jolle mäppäät painikkeet (buttons) 81, 82, 83, 84 ja 85. Jätä painikkeet 89, 90, 91, 92 ja 93 ja muutama muu mäppäämättä myöhemmin annettavien ohjeiden mukaan.

Piirikortin paikat 97-112 on tarkoitettu digitaalisille pulssiantureille (rotary encoder) joita konsolissa käytetään mm. kahden trimmipyörän toimintoihin. Jokainen trimmipyörä lähettää (pyöritettäessä) neljää pulssia jotka ovat vastapäivään hidas pyöritys, myötäpäivään hidas pyöritys, vastapäivään nopea pyöritys ja myötäpäivään nopea pyöritys. Trimmit ovat Peräsintrimmi (rudder trim = buttonit 97/98 ja 105/106) ja siiveketrimmi (aileron trim = buttonit 101/102 ja 109/110). Korkeustrimmi toimii analogisesta akselista (Z-ROTATION) missä on myös säädettävä korkeusvakaaja (mm. Mersuissa ja Macchissa).

Kaasu- ja RPM-vipujen kitkan säätäminen

Jabo-konsoli

Jabo-konsolissa on pienet huoltoluukut kaasu- ja RPM-kahvojen urien vieressä, ne ovat kiinni 4M-kuusiokulmaruuveilla. Samoilla ruuveilla (4 kpl) kiinnittyy myös koko vipumekaniikka joten kaasukahvaa säätäessä avaa vain yksi ruuvi ja löysytä vähän toista. Käännä sitten huoltoluukun kansi auki käyttäen toista ruuvia "saranana" kuten kuvassa. Kahvaan saa lisää kitkaa pyörittämällä kuvassa näkyvää kirkasta kitkapulttia myötäpäivään pienellä 7mm kiintoavaimella. Älä kuitenkaan kiristä sitä liikaa, että vaaleat huopapalat eivät rikkoonnu.

Kun säädät pienen RPM-kahvan kitkaa avaa molemmat ruuvit sen vierestä ja poista kansi mutta pidä kaasukahvan puolella molemmat ruuvit visusti kiinni! Samoin kun kaasukahvan säätämisessä ei tätäkän kitkapulttia kannata kiristää liikaa etteivät huovat vahingoitu!

Jabo-konsolin Kaasu- ja RPM-vipujen kitkan säätäminen.

Bomber-konsoli

Jos haluat säätää Bomber-konsolin vipujen kitkaa, poista ensin pohjalevy avaamalla sen kuusi kiinnitysruuvia. Molemmat metalliset vipumekanismit ovat lähes samanlaisia ja niissä molemmissa on 7 mm pultit joilla säädetään kitkaa. Kiristä tai löysää pultteja alla olevien kuvien mukaan, mutta älä kiristä liikaa!

Huom: Kitkapultit sijaitsevat pohjapuolelta katsottuna alhaalla kannen lähellä hieman ahtaassa paikassa. Ole siis varovainen ettet vahingoita herkkiä MagRez hall-sensoreita jotka on kiinni vipumekanismeissa. Samoin ole varovainen kaikkien johtimien kansa ettet vahingoita niitä. Pulttia tarvitsee pyörittää vain vähän jotta se alkaa vaikuttaa kitkaan.

Bomber-konsolin kaasu- ja RPM-vipujen kitkan säätäminen.

Bomber-konsolin kaasu- ja RPM-vipujen kitkan säätäminen.

Bomber-konsolin kaasu- ja RPM-vipujen kitkan säätäminen.

Bomber-konsolin kaasu- ja RPM-vipujen kitkan säätäminen.

MJ16 USB-piirikortti

MJ16 USB-piirikortti jossa punaisella on merkitty kahdeksan liitinpaikkaa akseleille (Dial = RPM-vipu, Slid = kaasuvipu, Rz = vakaajapyörä, Ry = seos, Rx = vesijäähdytin, Z = öljyjäähdytin, X = Outlet-kidukset tai peräsintrimmi ja Y = Inlet-kidukset tai roll-trimmi).

Sinisellä on merkitty perustoimintojen liitinpaikat 1-64, keltaisella erikoistoimintojen liitinpaikat 65-96 (Joystick Gremlin tarvitaan näille) ja vihreällä pulssiantureiden (trimmit jne.) liitinpaikat 97-110 (Joystick Gremlin tarvitaan myös näille). Valkoiseksi jäänyt liitinrivi on näkökulmille tarkoitetun hattukytkimen liitinpaikat joka on Bomber-mallissa käytössä neljälle buttonille HAT 1 - HAT 4.

MJ16 GVL224 USB-piirikortti sisältää kahdeksan akselipaikkaa ja 112 button-toimintoa.